Herkese Merhabalar,

Dün GDG İzmir ekibinin düzenlemiş olduğu DevFest etkinliğindeydim.

Alanında uzman kişilerin yaptığı sunumlar, yapılan ikramlar, sıcak ortam ve en önemlisi gönüllü arkadaşların çabaları sonunda çok güzel bir etkinlik olmuş oldu.

Daha önce 2014’te de yine aynı etkinliğe gelmiştim. O zamanlar 1. sınıf olduğum için açıkçası birçok sunumdan hiçbir şey anlamamıştım 🙂 fakat bu sefer gerçekten sunumları anladım ve hayatımda kullanacağım değerli bilgilere sahip oldum.

14606965_1596909240618001_1985894780617359360_n

Öncelikle etkinliğin programına bakalım. Daha sonra kısa kısa sunumlar hakkında size bilgi vermeye çalışayım.

1.Sunumlar

09:00 ->Kayıt

10:30 ->Açılış Konuşması

10:40 -> Progressive Web Apps (Barış Yesugey / Google)

11:30 -> Teknik Çevikliğe Bir Kala : Yazılım Geliştirme Kültürü Yaratmak (Lemi Orhan Ergin)

12:30 -> Bir Dinozorun Söylenmeleri! (Okan Alper / Linovi)

14:00 -> Mobilde Kullanıcı Deneyimi (UX) ve Google Material Design (Mustafa Dalcı / Userspots)

15:00 -> Siz Değil İş Sizi Nasıl Bulur (Gökhan Boranalp / ZetaOps)

16:00 -> 0’dan 1’e Mühendis Olmak (Dilek Gencer/Linovi ve Ezgi Hacıhalil / Linovi)

17:00 -> Kotlin for Android (Semih Bozdemir / Monitise)

17:50 -> TEMA Fidan Bağışı ve Kapanış

18:00 -> GDG Unconference

2.Workshoplar

12:30 -> Docker Workshop (Hakan Özler / kodcu.com)

14:00 -> Android Çok Güzel Gelsenize (Emre Hayırcı ve Doğancan Çolak)

16:00 -> Firebase Workshop (Erol Kaftanoğlu / MilkLab34)

 

İlk olarak Google’dan Barış Bey Progressive Web Apps konusundan bahsetti. PWA nedir,  bir uygulamanın PWA olması için hangi koşulları sağlamalıdır sorularına yanıt verdi. Ayrıca native bir uygulama yazmadan, iyi yazılmış bir PWA sayesinde kullanıcılara native uygulama hissi verebildiğimizi belirtti.

Hemen arkasından ACM’den Lemi Orhan Bey yazılım geliştirme metodolojilerine kısa bir giriş yaptı ve biraz Agile’dan bahsetti. Yazılım geliştirme sürecinde yaşanabilecek sorunlardan, sıkıntılardan ve bu sorunlardan etkilenmemek için önceden alınması gereken bazı önlemleri anlattı. Eğer daha fazlasını merak ediyorsanız Lemi Bey’in sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.

Ardından Linovi’den tanıdığımız Okan Bey sahnedeydi ve biraz hayatın gerçeklerinden bahsetti, hayatımızda yaşayabileceğimiz özgüven artış azalışlarını yüzümüze yüzümüze çarptı 🙂 . Tecrübelerini aktardı ve çok güzel bir konuşma yaptı.

Daha sonra mikrofonu UserSpots’dan Mustafa Dalcı aldı ve konusu Mobil Uygulamalarda Kullanıcı Deneyimiydi. Arayüz tasarımlarında yapılan hataları, olması gerek bazı püf noktaları açıkladı ve en son Google Material Design’a kısaca değindi.

Program ZetaOps’dan Gökhan Boranalp ile devam etti. Konuşmasında açık kaynak fanatikliğini bastıra bastıra belli eden Gökhan Bey bize iş dünyasında kolay iş bulabilmemiz, aranan insan olabilmemiz için öğrenmemizi önerdiği bazı önerileri sundu. Gökhan Bey’i sunumuna isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Yine Linovi şirketinden iki kadın yazılımcımız mikrofonu aldı ve 0’dan 1’e mühendis olmayı anlattı. Açıkçası sadece konu başlığına bakınca ben daha farklı bir sunum beklemiştim. Bir mühendisin nasıl olması gerektiğinden, bir mühendislik disiplinine 0’dan ulaşabilmek gibi konulardan bahsedileceğini düşünmüştüm ama öyle değildi. Yazılımcılarımız öğrencilik yıllarından başlayarak mühendis olmalarına kadar geçen sürede yaşadıklarından bahsetti. Yine faydali ve işimize yarayacak, şahsen benim işie yarayacak bir sunumdu.

Ve son olarak Monitise şirketinden Semih Bozdemir sahnedeydi ve bize yeni çıkan bir dilden, Kotlin’den bahsetti. Kotlin Javanın yerine Android Studio’da kullanılabilen bir programlama dili. Semih Bey’in anlattıklarına bakılırsa yazması ve okunması kolay gelecek vaad eden bir dili gibi görünüyor fakat yolun daha çok başında, Kotlin ile uygulama geliştirmek biraz risk almak demek. Bazı yardımcı paketler henüz uyumlu değil veya kullanılamıyor.

Daha fazlasını merak ediyorsanız sizi buraya alalım.

3 adet de workshop mevcuttu fakat ben sunumlara girmeyi tercih ettim. Üzgünüm bu konuda bir şeyler yazamayacağım

Konferansın sonunda bir unconference oldu. GDG ekibi ile birebir görüştük, sorular sorduk, etkinliği daha iyi hale getirebilmek için beyin fırtınası yaptık.

Sonuç olarak güzel, keyifli, eğlenceli, bilgilendirici bir etkinlikti. Emeği geçen herkese teşekkürler.