Herkese merhabalar,

Bugün son gecemiz. Eğitimimiz yarın bitiyor.

Tabi şu an saat 00:00’ı geçtiği için bugün bitiyor demem daha doğru olur ama neyse biz devam edelim 🙂 .

Bu arada daha önceki günlerde yazmayı unutmuşum. Bu eğitimde hayatımın en güzel lakabını aldım. Derste yazılımla ilgili bazı terimlerde yaptığım Türkçe çeviriler nedeniyle eğitmenimiz Onur Bey bana “Lordum” diye seslenmeye başladı. Lordum diye bir lakap herkese nasip olmuyor. Özellikle lakap eğitmenden geliyorsa. Gelelim günümün nasıl geçtiğine.

Her zamanki gibi sabah kahvaltısından sonra saat 10:00’da eğitim salonumuzda yerimizi aldık. Bugünkü konumuz uygulamamızda kullanacağımız bazı değişkenleri, ayarları, isimleri vb saklamamız gereken verileri nasıl saklayacağımızdı.

Bunun için kullanabileceğimiz üç yöntemimiz var. Birincisi “Shared Preferences” denilen yapıyı kullanmak, ikincisi verilerimizi dosya sistemi kullanarak depolamak örneğin bir text dosyasına yazıp saklamak ve sonuncusu bir veritabanı kullanmak.

Biz bugün sadece Shared Preferences yapısını öğrendik nedenine sonra geleceğim. Shared Preferences kısaca verilerimizi “key, value” mantığında saklayabildiğimiz bir yapı. Saklamak istediğimiz verileri belirliyoruz ve bu verileri bu yapıyı kullanarak bir dosyaya yazıyoruz. Bu yapının en büyük kolaylığı verilere erişirken yine bu “key, value” yapısı sayesinde verimizin başta kaydederken verdiğimiz key’ini kullanarak dosyalara kolayca erişebilmemiz. Gerçekten işlerimizi baya kolaylaştırıyor.

Bir örnek verecek olursak örneğin uygulamamızda bir ayarlar bölümü mevcut. Kullanıcı bu bölüme girip daha önce değişiklik yaptıysa uygulama açıldığında o verdiği ayarlar tanımlı şekilde açılmasını isteriz. Bunun kullanıcının yaptığı değişiklikleri Shared Preferences ile dosyaya yazıyoruz ve uygulamamızı ilk çalıştırdığımızda bu dosyadan gerekli verileri alıp ayarlar sayfasının kullanıcının belirlediği şekilde açılmasını sağlıyoruz.

Şimdi gelelim neden sadece Shared Preferences’ı öğrendiğimize. Çünkü öğle yemeğinden sonra Samsung’dan üst düzey yöneticiler bizimleydi.

img-20161202-wa0017

İlk olarak mikrofonu Murat Bey aldı ve bize kısaca Samsung’dan, tarihçesinden ve teknolojilerinden bahsetti. Samsung’un 1938 yılında manav olarak kurulduğunu bilyor muydunuz? Ben bilmiyordum. İlginç bir durum. Şimdi bakınca nerden nereye gelinmiş.

Ufak bir aradan sonra Bora Caldu ile beraberdik. Kendisi bize sosyal sorumluluk projelerinin ve “Network”un öneminden bahsetti. Burda Network’den kastım bilgisayar ağları değil. Sektörde tanıdığımız insanlar ve bağlantılarımız. Örneğin bir etkinlikte tanıştığımız biriyle daha sonrasında irtibatı koparmamalı, ara ara kullandığımız iletişim yollarıyla iletişime geçmeliyiz. Günümüzde bir işe girmek istediğimiz zaman artık not ortalamamız ve derslerimizin ne kadar iyi olduğu değil, okul dışı zamanlarımızda yaptığımız şeyler daha çok etkili oluyor. Hangi projelerde bulunduk, neler yaptık ve en önemlilerinden biri hangi sosyal sorumluluk projelerinde rol oynadık. Sosyal sorumluluk projeleri Bora Bey’in anlattığına göre günümüzde çok önemli bir konuda. Bence siz de hemen okulunuzdaki topluluklara ve kulüplere katılarak bazı etkinliklerde rol oynayın.

Bora Bey’den sonra Cemal Cüneyt Bilgiç karşımızdaydı. Cüneyt Bey’in kilit başlığı “İSTEMEK” idi. Her cümlesinde istemek geçiyordu. İstemenin, arzulamanın ve istenilen şeylerin gerçekleşmesi için yapılanların arasında ilişkiler kurarak bize istemenin önemini anlattı. Hayallerimizi ne kadar istersek o kadar başarılı olabiliriz. Başarılı olmak için donanıma, donanım için çalışmaya ihtiyacımız var. Çalışma demek uykusuz geceler, bol kahveler demek 🙂 .

Ufak bir aradan sonra Murat Bey yine bizimleydi. Bu sefer konumuz Samsung Knox. Knox Android işletim sisteminin Blackberry ve İOS’a nazaran biraz daha fazla güvenlik açığı bulundurması sebebiyle Samsung’un kendi çözümü. Cihazlarını daha güvenli olabilmesi için hem yazılım hem donanım tarafında Samsung’un KNOX ile ciddi çalışmaları var.

KNOX ayrıca geliştiricilere Container sağlıyor. Biz uygulamamızı KNOX altyapısı ile çalıştırıp sadece Root ile yapabileceğimiz işlemleri güvenli bir yoldan gerçekleştirebiliyoruz. Örneğin bir fikrimiz var bunu hayata geçirmek istiyoruz. Bu fikrimizde 2000 tablet kullanacak olalım. Bu tabletler belli yerlerde kullanılacak ve belli kısıtlamaları olacak. Samsung’un bize sağladığı KNOX SDK sayesinde biz tüm bu işlemleri çok kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Hem kolay hem de güvenli. Burada çok detaya girip sizleri sıkmak istemiyorum. Gerekli detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Murat Bey’in sunumu bittiğinde akşam yemeği vakti de gelmişti. Çıkıp yemeklerimizi yedik. Bu kadar imkanı bize sağlayan Habitat Derneği yolculuk masraflarımızı da unutmamış. Yemekten sonra biletlerimizi götürüp yaptığımız yolculuk harcamalarımızı nakit olarak elden aldık. Hem bu kadar eğitim alıyoruz, beş yıldızlı otelde kalıyoruz hem de yol masraflarımız bile karşılanıyor. Daha ne olsun.

Arkasından son günümüz olduğu için dışarı çıkmaya karar verdik fakat çoğunluk uzak bir yere gitme taraftarıydı. Ben o kadar yürümek istemediğim için Koordinatörümüz İsmail Bey, Eğitmenimiz Onur Bey ve eğitim için gelen arkadaşlarımdan Tayfun ile beraber gidip bir yerde oturup bir şeyler içtik, muhabbet ettik. Otele dönerken bir kaç arkadaşım yol üzerinde bir yerde oturdukları söyleyince ben de yanlarına geçtim. Biraz da orada oturduk fakat saatin farkında değildik. Kafe çalışanının kafenin kapandığını söylemesiyle saatin 23:00 olduğunu gördük ve oradan kalktık. Son günümüzdü ve biz otele gitmek değil bir yerlerde oturup birlikte zaman geçirmek istiyorduk. 24 saat açık bir yer bulduk ve hemen oraya oturduk. Akan giden saatlerden sonra artık kalkıp otelin yolunu tuttuk.Yürürken diğer uzak diyarlara giden arkadaşlarımız da gelmişti. Onlarla beraber otele geldik. Gerçekten kimsenin uyumaya niyeti yoktu. Herkes oturup son günü güzel değerlendirmek istiyordu. Otele gelince biraz da lobide zaman öldürdük.

img-20161203-wa0000

Benim gözler artık kaymaya başlayınca izin isteyerek odama çıktım ve günümü tamamlamış oldum.

Yarın son günümüz, eğitimimiz 16:00’da bitecek. Ayrılmak biraz zor olacak galiba ama bakalım beni neler bekliyor.

Görüşmek üzere.