Herkese merhabalar,
Yarın Erasmus Stajı amacıyla Almanya’ya gideceğim için bu macerada yaşadığım tecrübeleri size aktarmak istedim.

Erasmus stajına başvurabilmek için bir kurumdan kabul mektubu almanız gerekiyor. Bu kabul mektubunda şirketin bilgileri ve hangi tarihler arasında staj yapacağınız yazmalı fakat şirket bulmadan önce tarihlerde yaşanabilecek bazı nedenlerden dolayı okulunuzun yabancı dil sınavına girmeniz gerekiyor. Hala bir firma bulamamış olabilirsiniz ama yine de sınava girin ki daha sonra bulursanız pişmanlık yaşamayın. Ben sınava girdiğim zaman daha bir firma bulamamıştım ama bulma ihtimalimi göz önünde bulundurarak sınava girdim ve daha sonrasında firmayı buldum.
Şirket bulmak ülkemizde bile zor iken yurtdışında nasıl buluruz diye düşünmeden edemiyor insan fakat ben bulabildiğime göre siz de bulabilirsiniz.
Bunun için belirli kariyer siteleri ve bir çok şirketin kendi kariyer siteleri mevcut. Bu sitelerden yetkinliklerinize, yönelmek istediğiniz alanlara göre şirket aramalı ve bu şirketlerle iletişime geçmelisiniz. Evet birçok mailinize geri dönüş alamayacaksınız, korkmayın elbet biri geri dönüş yapacaktır. Ben şu anki şirketimi bulana kadar bir çok şirket ile görüştüm. Polonya’dan arayan oldu, 2-3 hafta boyunca proje yaptırıp sonra kabul etmeyen oldu ama hepsi bir tecrübe oldu benim için.
Şirketlerin sizi kabul etmesi bir kaç adımdan oluşuyor. Çoğu firma bir proje yaptırıyor ve daha sonrasında görüşmelere devam ediyor. Benim Erasmus başvuru süremin dolmasına çok az bir zaman kaldığı için şirket proje yaptırmadı bu konuda biraz şanslıydım. Bir kaç mailden sonra Skype üzerinde görüntülü görüşme yaptık. Görüşmelerde olabildiğinca rahat olun sonuçta karşınızdaki de bir insan. Size genel olarak neden bizi seçtin, burada ne yapmak istiyorsun gibi genel sorular sorarlar. Daha sonra başvurduğunuz pozisyona göre geçmişte o alanla ilgili yaptığınız çalışmaları sorabilirler. Ben Android Developer poziyonuna başvurduğum için geçmişte bir android uygulama yazıp yazmadığımı ve neler yaptığımı sordu. Yaklaşık yarım saatlik bir görüşme oldu ve 1 hafta içinde kabul mektubumu gönderdiler.

 

Dilediğiniz ülkede staj yapmanız dileklerimle..